Nieuwe hypotheeknormen voor 2018. Enerzijds minder lenen, anderzijds meer !!

Per 1 januari 2018 worden een drietal nieuwe spelregels van kracht omtrent de hoogte van de te verstrekken hypotheek. Ten eerste mag de hypotheek niet meer bedragen dan 100% van de marktwaarde van de woning. Deze marktwaarde wordt vastgesteld door een taxatie van een onafhankelijke makelaar. Deze maatregel betekent concreet, dat op een koopsom van € 200.000 een extra bedrag van € 2.000 aan eigen middelen moet worden ingelegd. De totale inleg aan eigen middelen op een huis met een koopsom van € 200.000 komt daarmee op circa € 10.000.

 

Tweeverdieners kunnen vanaf 1-1-2018 meer lenen. Bij de bepaling van de maximale hypotheek zal met ingang van 2018 niet 60% maar 70% van het tweede inkomen worden meegeteld. Dit maakt een hogere verstrekking mogelijk en geeft tweeverdieners de mogelijkheid te zoeken naar een huis met een hogere koopsom.

 

De kostengrens voor Nationale Hypotheek Garantie (NHG) stijgt van € 245.000 naar € 265.000. Hypotheken met NHG hebben een lagere rentepercentage dan een hypotheek zonder NHG. Door deze grens te verruimen komen meer kopers in aanmerking voor NHG. Verder vervalt de verplichte overlijdensrisicoverzekering bij NHG.

 

Het laatste kwartaal van 2017 leek het wel of dat iedereen nog even snel een huis moest kopen, omdat dat in 2018 een stuk lastiger zou worden. Wij zijn van mening dat, ondanks de beperking naar een maximale verstrekkering van 100%, er nog voldoende ruimte is om verantwoord een woning te kopen in 2018. Meer weten over jouw mogelijkheden in 2018. Maak een afspraak.

“ Over mijn boekhouding en financien maak ik me geen zorgen. Die zijn in goede handen bij TDA-FD! ”

- Wilma Nedermeijer , Nedermeijer Office

“ Ons eerste eigen huis, met de begeleiding van Peter Tempelaar was alles perfect geregeld ”

- Renee & Ricardo

“ TDA regelde mijn eerste hypotheek, betrouwbaar, deskundig en met een scherpe rente! ”

- Jochem Keller

“ Met de drukte van een eigen zaak is het fijn als iemand je ontzorgt. Peter regelde onze hypotheek tot in de puntjes ”

- Familie Nobels , Nobels Brood

“ Peter heeft mij volledig wegwijs gemaakt in de financiële kant van het ondernemen. Ik kan blind vertrouwen op de deskundigheid, timing en zorgvuldigheid. ”

- Dorien Gerde - Ensink , Engage

“ Snel, betrouwbaar en met een deskundige aanpak. Dat is de kracht van TDA Financiële Diensten. ”

- Simon Liedorp , Restaria de Patrijs